16.04.2024

Rešitve za digitalizacijo urbanega in ruralnega okolja – pametno mesto

Participativni proračun Mestne občine Nova Gorica 2024-2026 “SODELUJ IN ODLOČAJ”.

Ustvarili smo projektni predlog!
Območje 1 – Krajevne skupnosti Nova Gorica Kromberk – Loke, Rožna Dolina, Solkan

NOVA GORICA – Participativni proračun

18.08.2023

Poplave – Škofja Loka – Puštal, avgust 2023

Poplave, ki so prizadele severno in osrednjo Slovenijo v začetku avgusta 2023 so veliko škodo povzročile tudi v Škofji Loki v naselju Puštal ob reki Poljanska Sora. V sklopu pilotskega projekta nadzora posod za odpadno steklo imamo tudi tam posodo z vgrajenim senzorjem. V podatkovnem grafu, ki prikazuje napolnjenost posode je lepo viden nenaden porast *napolnjenosti*. Ko je sistem poslal ustrezno obvestilo, da je posodo potrebno izprazniti se še nismo zavedali, kaj nam v resnici posoda *sporoča*. Danes vemo, da je prikazan nenaden porast vode, ki je vdrla tudi v omenjeno posodo in za nekaj časa tudi prekinila oddajo podatkov. Senzor je čez čas, ko je voda odtekla, ustrezne službe pa začasno uredile lokacijo ponovno začel oddajati podatke o zbranem odpadnem steklu.

    21.07.2023

Občina Renče-Vogrsko postaja pametna občina

Občina Renče-Vogrsko je v zadnjem letu v sodelovanju z Inštitutom XIRIS in TTN skupnostjo Nova Gorica zgradila namensko komunikacijsko infrastrukturo, ki temelji na komunikacijskem protokolu LoRaWAN. V sklopu širitve omrežja sta bila postavljena dva nova komunikacijska prehoda (Gateway) in sicer na Osnovni šoli Vogrsko in lovski koči nad Renčami, ki že služita svojemu namenu. Kot zanimivost pa še to. Krn je naš bi lahko tudi rekli potem, ko naše merilno mesto na Krnu nad Kobaridom redno komunicira tudi preko GW-Vogrsko in GW Lovska koča.

Občinski list – Glasilo občine Renče-Vogrsko

21.11.2022

Nadzor posod za odpadno steklo

Pilotska projekta nadzora posod za odpadno steklo smo postavili v dve povsem različni okolji. Prvo je obmorski turistični kraj, kjer imajo več opravka s stekleno embalažo v poletnih mesecih, drugo pa malo bolj zaspana mestna soseska, kjer je zbiranje odpadnega stekla časovno bolj enakomerno porazdeljeno. Bistvo takega nadzora posod je pravočasno načrtovanje in praznjenje posod, kar prispeva k zadovoljstvu nas uporabnikov komunalnih storitev, saj se ne srečujemo več s situacijami, ko odpadkov nimamo kam odložiti, če so posode polne. Drugi prav tako pomemben razlog pa je optimizacija stroškov praznjenja, saj komunalna podjetja praznjenje izvajajo le takrat, ko je to potrebno in ne kar na počez, kot se marsikje na žalost dogaja. Rezultat je manj tovornjakov po cestah, dvoriščih, ki po nepotrebnem ovirajo promet in kar je še huje po nepotrebnem dodatno onesnažujejo okolje. In to je zagotovo prava pot k naši boljši prihodnosti.

19.10.2022
Nevarni CO2

Kmalu nas čaka praznik vinogradnikov in vinarjev – Martinovo. V vinskih kleteh pa na pridelovalce vina preži nevarnost – ogljikov dioksid (CO2). Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjšuje koncentracijo kisika v prostoru, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh zelo nevarno. Ogljikov dioksid je še toliko bolj nevaren, ker povečane koncentracije navadno ne zaznamo saj je plin brez barve in vonja. Ker je gostejši od zraka, se zadržuje v kletnih prostorih.

LoRaWAN tehnologijo smo uporabili za povezavo naprav, ki zaznajo povečane koncentracije CO2, ter  poskrbijo za obveščanje vinarjev o nevarnosti, hkrati pa zaženejo prisilno prezračevanje. Prvo leto delovanja je uspešno za nami.

Žive podatke iz kleti, pa si lahko ogledate v zavihku PRIKAZ PODATKOV (V ŽIVO).

01.08.2022
To je LoRaWAN

V mesecu Juliju 2022 smo postavili naš najnovejši komunikacijski prehod (GW Sinji vrh @ Col), ki je že prava zvezda. Ne samo, da pokriva zgornji del Vipavske doline (čemur je v osnovi namenjen), odlično nam pokriva tudi našo razstavno vetrino v Primorskem tehnološkem parku, v Šempetru pri Novi Gorici, ki se nahaja 24 km vstran. Ampak to še ni vse! Nekdo si je z njim že *pomagal* tudi v Emilii Romagni, 316 km vstran, Pesaru, 252 km vstran, pa tudi v Benetkah, 125 km vstran..

Dober glas seže v deveto vas,  LoRaWAN pa še dlje.

01.07.2022
Škofja Loka - Nadzor posod za odpadno jedilno olje

Prvi koraki so narejeni. S pomočjo posebnih LoRaWAN senzorjev zmontiranih na namenske posode za zbiranje odpadnega jedilnega olja Komunalno podjetje Škofja Loka v vsakem trenutku ve, koliko je zbranega olja v posodi. Načrtovanje praznjenja in praznjenje posod je zdaj enostavno in tudi stroškovno optimizirano. Pravi korak k dejansko pametnemu mestu je narejen. V kratkem načrtujemo montažo novih senzorjev na nove posode.

15.06.2022
Črpališče in vodohran

Iziv dotrajane električne napeljave med črpališčem in vodohranom smo rešili z uporabo LoRaWAN brezžične tehnologije. S pomočjo ustreznih senzorjev stanje iz vodohrana sporočamo preko LoRaWAN brezžičnega omrežja kontrolerju v črpališče, ki skrbi za vklop črpalk in druge opreme. Z uporabo natančnih podatkov smo optimizirali število vklopov črpalk in jih s tem obvarovali tudi pred prekomerno obrabo, službe vzdrževanja pa imajo 24 urni nadzor nad delovanjem sistema, predvsem pa stanja v odročnem vodohranu.

06.06.2022
Škofja Loka pametno mesto

V Škofji Loki smo v zadnjem letu zgradili nizkoenergijsko komunikacijsko infrasturkturo, ki temelji na komunikacijskem protokolu LoRaWAN. Kratica predstavlja način komunikacije, ki je posebej prilagojen podpori pametnim vasem in mestom. V kratkem času smo zagotovili osnovno pokritost Škofje Loke z LoRaWAN signalom, na kar smo zelo ponosni. Zdaj sledi zagon prvih projektov, ki bodo občanom Škofje Loke prinesli prve skupne koristi.

Več pa tukaj.

07.12.2021
LoRaWAN® Formally Recognized as ITU International Standard for Low Power Wide Area Networking

Fremont, Kalifornija – 7. december 2021 – LoRa Alliance®, globalno združenje podjetij, ki podpira odprti standard LoRaWAN® za širokopojasna omrežja z nizko porabo (LPWAN) za internet stvari (IoT), je danes objavilo, da je Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU), specializirana agencija Združenih narodov za informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) uradno odobrila LoRaWAN kot standard.

Več pa tukaj.

02.12.2021
Montaža komunikacijskega prehoda - Gateway

Postavitev komunikacijskega prehoda (Gateway_a) je prvi, hkrati pa tudi najpomembnejši korak pri izgradnji LoRaWAN omrežja. Poleg ustrezne opreme, zanesljive komunikacije za povezavo v internetno omrežje je najpomembnejša naloga izbira pravilne pozicije za anteno.

Tako pa izgleda pokritost z javnim LoRaWAN signalom v našem kraju in okolici, ki ga zagotavljamo našim uporabnikom na današnji dan. Kljub zahtevnemu okolju in trenutno samo enemu komunikacijskemu prehodu je pokritost s signalom dobra.

Več pa v TTN_Mapper_ju.

24.11.2021
European scientists bounce first LoRa message off the Moon

‘Internet of Things’ standard LoRa could become relevant for future lunar communications.

Zanimivo branje!   Moon

11.03.2020
Šmartno v Goriških Brdih

Slikovito okolje, pogled na vinograde in sadovnjake v daljavi pa Jadransko morje. Zvečer prekrasni sončni zahodi, družba prijetnih, gostoljubnih ljudi, kozarec odličnega vina. To so Goriška Brda, tu je Šmartno. In na strehi hotela San Martin v Šmartnem v Goriških Brdih stoji naš nov LoRaWAN komunikacijski prehod.

 Če kje, je bila montaža opreme ob takem razgledu res nekaj izjemnega…

Priporočamo obisk!   www.sanmartin.si